Jaarstukken 2019

Duurzame ontwikkeling

Doelstellingen

Wat hebben we bereikt?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

T1

T2

T3

1. In 2040 woont iedereen binnen de gemeente 100% energie neutraal

1.1 Gemeente draagt bij aan duurzaam bouwen door verstrekken van duurzaamheidsleningen en bij nieuwbouw van woningen op bouwkavels verkocht door de gemeente

1.2 Prestatieafspraken met woningcoöperaties en nul op de meter

1.3 Actualiseren duurzaamheidsagenda

1.4 Campagne collectief inkopen zonnepanelen voor inwoners

2. Het goede voorbeeld geven als gemeente

2.1 Quickscan energiebesparing MKB: collectieve inkoop van energiebesparende maatregelen

2.2 Start met verduurzaming 3 gemeentelijke gebouwen, de rest volgt later: MFA te Exloo, sporthal De Koel te Borger en sporthal De Splitting te Nieuw-Buinen

2.3 Focus op duurzaamheid bij het herhuisvestingsplan van de gemeente (gemeentehuis/BORG)

2.4 Duurzaam inkopen, gebruik zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, reduceren restafval

2.5 Versneld verduurzamen van de openbare verlichting (LED) in 4 jaar tijd

2.6 Plaatsen van E-laadpalen in de gemeente

3. Faciliteren van initiatieven uit de gemeenschap

3.1 Ondersteunen initiatieven van inwoners

3.2 Oog voor belangen van inwoners bij duurzaamheidsinitiatieven en de uitvoering daarvan, o.a. bij windmolenplannen en zonneakkers

4. Het restafval is in 2020 en 2025 gedaald naar respectievelijk 100 kg en 35 kg per inwoner per jaar

4.1 Herinrichting afvalbrengpunt, tariefdifferentiatie voor restafval en gft-afval en gratis inleveren van grof tuinafval op het afvalbrengpunt

Opmerkingen m.b.t. de voortgang:
1.1 Voor het verstrekken van duurzaamheidsleningen aan woningeigenaren is het volledige beschikbare budget van € 400.000,- gebruikt.

1.3 De geactualiseerde duurzaamheidsagenda is gereed, wordt in het 2e kwartaal 2020 besproken met de raadswerkgroep duurzaamheid. Daarna zal deze worden aangeboden aan de raad voor vaststelling.

1.4 Campagne is niet opgestart, omdat uit de ervaringen van andere gemeenten bleek dat de campagne niet uit te voeren was.

2.1 In het 3e kwartaal is het Koploperproject opgestart. Bedrijven worden middels dit project gestimuleerd duurzaam te ondernemen. Het project loopt door in 2020.

2.2 De verduurzaamingsmaatregelen zijn bij de sporthal De Koel te Borger en de MFA te Exloo uitgevoerd. De maatregelen van de sporthal De Splitting worden volgend jaar uitgevoerd. Dit kon dit jaar niet meer gepland worden, omdat tijdens de werkzaamheden kan de sporthal tijdelijk niet worden gebruikt.

2.3 Huisvestingsplan is opgeschort. Voor beide gebouwen is een Energie Prestatie Advies (EPA) opgesteld. Op basis hiervan wordt gekeken of er al maatregelen uitgevoerd kunnen worden die eventuele veranderingen in de huisvesting niet belemmeren.

2.6 De aanschaf van laadpalen is Europees aanbesteed in samenwerking met de provincies Drenthe en Groningen en diverse gemeenten. De aanbesteding is afgerond. De provincie Drenthe wil het laadinfrastructuur vergroten in de provincie en draagt daarom bij het plaatsen van laadpalen. De eerste laadpaal is geplaatst bij Fibula in Borger.

3.1 Een initiatief dat de gemeente momenteel ondersteunt is dat van de Energie Coöperatie Valthe. Samen met hen gaat de gemeente een aanvraag doen voor deelname aan de proeftuin van het 'Programma Aardgasvrije Wijken'. De gemeente kan een financiële bijdrage aanvragen van het rijk om bestaande woningen en andere gebouwen via een wijkgerichte aanpak aardgasvrij te maken. Indien de aanvraag gehonoreerd wordt komt dit ten goede van het project Valthe.

4.1 In 2019 is het gemiddelde (bruto) hoeveelheid restafval afgenomen van 140 naar 120 kg per inwoner gedaald. Het 'gratis' grof tuinafval op het afvalbrengpunt is een groot succes.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/16/2020 16:07:35 met de export van 06/16/2020 16:05:20