Jaarstukken 2019

Sociaal Domein

Bestuursprogramma

Toelichting:
In dit onderdeel gaan we per subthema in op de onderwerpen uit het Bestuursprogramma. Dit doen we omdat het bestuursprogramma nog niet was verwerkt in de doelenbomen van 2019. In de P&C documenten van de cyclus 2020 is het bestuursprogramma verwerkt in de doelen en rapporteren we niet meer in een aparte sectie over het bestuursprogramma.

1. Inwonersparticipatie
Participatie is een deelproject van de Omgevingswet. In dit deelproject is in 2019 gewerkt aan het onderdeel dorps- en wijkbudgetten. In 2020 gaan we werken aan de resterende onderdelen (visie, schema’s en uitvoering).

2. Vermindering laaggeletterden
De aanpak laaggeletterdheid is al in 2017 gestart. Doel is om eind 2020 over de periode 2017-2020 totaal 300 laaggeletterden te hebben bereikt. Inmiddels is het plan van aanpak voor 2019 gestart. We zien op dit moment dat er een sterke groei is van het aantal cursisten. In 2017 en 2018 waren er in Borger-Odoorn in totaal 95 cursisten. Tot en met 31 december 219 hebben we 212 laaggeletterden bereikt. We zijn dus goed op weg. Voor het jaar 2020 is een bedrag beschikbaar gesteld om de huidige aanpak voort te kunnen zetten en wat uit te breiden zodat de taalhuiscoördinator zich niet uitsluitend bezig houdt met het matchen van deelnemers, maar ook de tijd heeft om de doelgroep meer gericht te benaderen.

3. Evaluatie regenboogmodel en versterken toegang
Momenteel vindt de evaluatie van het regenboogmodel plaats. Deze evaluatie bieden we in het voorjaar van 2020 aan aan de gemeenteraad.

4. Meer aandacht voor preventie
We werken aan een overkoepelende visie op preventie. Deze maakt waarschijnlijk onderdeel uit van de doorontwikkeling sociaal domein. We verwachten deze in de loop van 2020 aan de gemeenteraad te kunnen aanbieden.

5. Dorpszorg
Voor 2020 is er een subsidieaanvraag van Andes ontvangen. In deze subsidieaanvraag wordt de dienstverlening teruggebracht naar de taakgebieden: opbouwwerk, jongerenwerk, schuldhulp, mantelzorgondersteuning, vrijwilligersondersteuning, kwetsbare groepen en taalhuiscoördinatie. Het gaat om een meerjarenafspraak waarbij aandacht is voor de continuïteit van de algemene voorzieningen.

6. Steun plaatselijke initiatieven voor gezonde leefstijl
In 2019 is de visienota Gezondheid, Sport en Bewegen door de gemeenteraad vastgesteld. Deze is tot stand gebracht in samenwerking met inwoners en aanbieders. In deze visienota is opnieuw aandacht voor lokale aanbieders.

7. Toekomst Wedeka
Momenteel vindt binnen Wedeka bedrijven het gesprek plaats over de uitwerking van het koersdocument. Er is in 2019 geen implementatieplan verschenen. De verwachting is dat deze in de loop van 2020 gaat verschijnen.

8. Cultuur
Met betrekking tot dit onderwerp zijn geen nieuwe ontwikkelingen te melden ten opzichte van de BERAP 2019-II. De in het bestuursprogramma opgenomen onderdelen lopen gewoon door.

9. Opstellen visie onderwijshuisvesting
Het doel is om het plan Toekomst Onderwijshuisvesting Primair Onderwijs Borger-Odoorn op te stellen. Echter door het ontbreken van voldoende capaciteit hiervoor heeft het opstellen vertraging opgelopen. De geraamde € 15.000 om dit plan op te stellen zijn vooralsnog niet beschikbaar gesteld. Wel is in het kader van de gebiedsvisie De Monden aangekondigd dat onderzoek wordt gedaan naar toekomstbestendige kindvoorzieningen in Valthermond en 2e Exloërmond. Ook zijn er vorderingen gemaakt met betrekking tot het onderzoek naar de huisvesting van het Esdal College in Borger. Het onderzoek naar de nieuwe huisvesting richt zich vooral op de mogelijkheden in het plan Daalkampen in Borger. Met het bestuur van het Esdal College vindt overleg plaats over de uitvoering van de plannen.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/16/2020 16:07:35 met de export van 06/16/2020 16:05:20