19. Cittaslow
De Raadsleden- en Supportersdag 2020 was op 6 september in de gemeente Peel en Maas. Een delegatie uit Borger-Odoorn heeft kennis gemaakt met de Cittaslow projecten op het gebied van participatie, gastvrijheid en zelfsturing van de dorpse gemeenschappen.
Met het succesvolle Cittaslow Voedfestival in Exloo op 8 september is een eigentijdse en lokale invulling aan de Cittaslow filosofie gegeven. Het festival is in samenwerking met de Dorpsraad Exloo, Cittaslowsupporters van Westerwolde en Borger-Odoorn en Lofar georganiseerd. Gedeputeerde Kuipers onthulde samen met de burgemeester een houten beeld als start van de herontwikkeling van Exloo. Met de speciale bijlage van Week in Week uit zijn onze inwoners uitgenodigd het festival te bezoeken: (https://www.weekinweekuit.com/media/bijlagen/cittaslowvoedfestival2019.pdf)
De Provincie Drenthe heeft in het kader van Vitaal Platteland een subsidie van
€ 600.000 verleend voor de herontwikkeling van het hart van Exloo dat op de Cittaslowfilosofie gebaseerd is.
Op 12 april is in Borger het geheel vernieuwde Toeristisch Informatie Punt geopend. Mede op basis van een bijdrage uit het Cittaslow-budget, staat nu midden in het centrum een eigentijds en uitnodigend gebouw. De vrijwilligers verstrekken informatie over toeristische mogelijkheden in de omgeving, met specifieke aandacht voor ons Cittaslow-keurmerk en de activiteiten die onder deze vlag plaatsvinden.
Er zijn twee netwerkbijeenkomsten georganiseerd voor onze supporters. In het voorjaar in het vernieuwde TIP in Borger en in het najaar bij Les Chevaux in Buinen. Het supportersnetwerk is uitgebreid met 12 nieuwe supporters, waardoor er nu 95 supporters zijn.
De voorbereidingen voor de viering van het 10-jarig jubileum Cittaslow van onze gemeente in 2020 zijn van start gegaan. Gedurende het hele jaar willen wij dit jubileum via verschillende activiteiten samen met onze inwoners vieren.
20. Onderhoud openbare ruimte en handhaving
De beheervisie ‘Integraal Beheer Openbare Ruimte’ (IBOR) maakt inzichtelijk hoe de gemeente op de lange termijn de openbare ruimte wil beheren. De beheervisie stelt kaders die leidend zijn voor de uitwerking van de beheerfilosofie en beschrijft op welke kwaliteitsniveaus de openbare ruimte beheerd kan worden.
Op dit moment wordt het conceptrapport aangepast en aangevuld om in juni 2020 beleidsmatige keuzes aan de raad voor te leggen en door de raad te laten vaststellen.