Jaarstukken 2019

Paragrafen

Bedrijfsvoering

Missie:

Onze missie is “Samen Ontspannen Durven”

  • Wij zijn Cittaslow;
  • Wij zijn voor onze inwoners, ondernemers en organisaties een betrouwbare overheid;
  • Wij zijn een flexibele organisatie die zich aanpast bij de veranderende eisen van de Participatiesamenleving;
  • Wij staan voor Samen Ontspannen Durven!

Wij werken vanuit een informele organisatie met korte lijnen, waardoor we een grote slagkracht hebben. Er is ruimte om te experimenteren en een grote mate van eigen verantwoordelijkheid. Onze missie Samen Ontspannen Durven is de basis van wie we zijn en wat we doen. De drie woorden hebben elk een eigen betekenis, maar versterken elkaar in de verbinding:
- Samen: we klaren de klus met elkaar en met onze inwoners, voelen ons onderdeel van het geheel en werken samen aan gemeenschappelijke doelen.
- Ontspannen: we werken in een ontspannen en prettige sfeer met een fit lichaam en een opgeruimde geest.
- Durven: we weten wat we kunnen en nodig hebben in ons werk en durven daarvoor te staan, ook in relatie tot de dienstverlening aan onze inwoners.


Visie
We zijn een betrouwbare partner in onze veranderende rol in de samenleving.

Betrouwbare overheid

  • We zijn open, professioneel, consequent en bereikbaar, en komen onze afspraken na.
  • Wij ondersteunen het bestuur bij het ontwikkelen en realiseren van haar visie. Wij staan voor een onafhankelijk, integer advies en een professionele uitvoering.

Veranderende rol overheid

  • We zijn in dialoog met onze inwoners, ondernemers en organisaties en staan open voor ideeën en suggesties en stemmen onze dienstverlening af op de vraag uit de samenleving.
  • Wij willen gezien worden als onderdeel van een netwerk van actoren. Wij treden verbindend op, faciliteren het proces en kunnen de uitvoering waar mogelijk overlaten aan partners.

Kernwaarde

  • Wij hanteren de Cittaslow-principes, de menselijke maat, sociale cohesie, ambachtelijkheid, kleinschaligheid en verstandig gebruik van technologie, als leidraad.

Koersdocument en rapport Kiezen voor de Toekomst (2019)

Koersdocument

In 2019 is het Koersdocument “Naar een open huis op een stevig fundament” vastgesteld en gepresenteerd aan de organisatie. In het koersdocument hebben we beschreven hoe we willen doorgroeien naar een moderne gemeentelijke organisatie. Daarbij is essentieel dat een dergelijke organisatie een goed en stevig fundament heeft. In onze organisatie betekent dit, dat aan een aantal voorwaarden moet zijn voldaan, voordat wij goed in staat zijn om de gewenste dienstverlening aan onze inwoners te leveren. Die voorwaarden zijn weergegeven in de pijlers van het huis:

  • Formatie passend bij taken en gewenst uitvoeringsniveau
  • Budget passend bij taken en gewenst uitvoeringsniveau
  • Systemen op orde
  • Professionele medewerkers
  • Integraal werken

Het Koersdocument beschrijft vooral de visie op de toekomst van Borger-Odoorn in 2023. Ook zijn we in 2019 gestart met het opstellen van een uitvoeringsplan, waarin we beschrijven welke concrete activiteiten in 2020 en daarna nodig zijn om de visie te realiseren.

Rapport "Kiezen voor de Toekomst"
In september 2019 hebben onze externe adviseur en interim-secretaris/directeur het rapport "Kiezen voor de Toekomst" gepresenteerd.
In dit rapport zijn hun belangrijkste bevindingen en adviezen opgenomen om volledig ‘in control’ te komen en te blijven voor zowel de realisering van bestuurlijke ambities voor onze inwoners, als voor het reguliere werk.
Een van de conclusies uit het rapport was dat we in control zijn voor het reguliere werk, het zogenoemde ‘going concern’. Maar in het huidige tijdperk nemen zowel de wensen van de samenleving toe, als de eisen die diezelfde steeds complexer wordende samenleving aan ons stelt. Het huidige niveau bleek dus niet voldoen om in control te blijven. Daar komt bij dat voor het realiseren van de vele bestuurlijke ambities en de benodigde procesverbetering of innovatie (‘growing concern’) niet voldoende ruimte in de organisatie is. Daarbij is geconstateerd dat versterking van het strategisch vermogen in de organisatie noodzakelijk is, onder meer gericht op het verkrijgen van meer integraal inzicht en overzicht, op het maken van heldere keuzes en op strakkere processen.  Een goede invulling van het bestuurlijk en ambtelijk opdrachtgeverschap is daarbij essentieel, om een goede balans tussen ambities en capaciteit/middelen te waarborgen.  
De raad is in dit traject uitvoerig betrokken en na positieve besluitvorming over de benodigde middelen zijn we begin 2020 tot uitwerking en uitvoering overgegaan.

Deze pagina is gebouwd op 06/16/2020 16:07:35 met de export van 06/16/2020 16:05:20