Een uitgebreide uitwerking van deze missielijnen is te vinden in de Begroting 2019 Veiligheidsregio Drenthe die de gemeenteraad voor de raadsvergadering van 6 september 2018 bij de Lijst Ingekomen Stukken is aangeboden. Omtrent de realisatie van die missielijnen is over het jaar 2019 de volgende opgaaf van de Veiligheidsregio Drenthe ontvangen: Verbeteren samen werken aan crisisbeheersing in Drenthe; - In 2019 heeft het project “Samen Werken aan Crisisbeheersing in Drenthe” gelopen met als doel: meer vertrouwen in de samenwerking, heldere keuze in visie en beleid tussen Veiligheidsregio Drenthe en haar partners en een passende invulling van structuur en rollen. Een van de aanbevelingen uit het onderzoek was de aanstelling van een hoofd Crisisbeheersing, dit is per juni gerealiseerd. Op basis van de bestuurlijke tweedaagse is geconcludeerd dat er een brede behoefte is aan een regionale ‘opschaling op maat’ waarin een strategisch aanspreekpunt of sparringpartner 24/7 helpt om tot een passende opschaling en invulling te komen.
- De rode draad van de GRIP evaluaties is verschuiving naar complexere maatschappelijke uitdagingen.
- Er is uitvoering gegeven aan het jaarplan MOTO-activiteiten en activiteiten gemeentelijke kolom. Onder meer ALERT 2019.
Op orde houden paraatheid brandweerzorg en nieuwe werkwijzen; - In 2019 is gewerkt aan inzicht, bewustwording en visie op de paraatheid brandweerzorg.
- In Gasselternijveen is een proeftuin gestart voor het werven nieuwe postleden nieuwe stijl.
- In 2019 is invulling gegeven aan de “proef brandweerchauffeur” op een aantal posten.
- In 2019 is getraind op aspecten van druk tijdens de uitruk in het kader van de veilige publieke taak, in 2020 krijgt dit een vervolg.
- In samenwerking met de BON is een nieuwe modulaire opleiding ontwikkeld voor nieuwe vrijwilligers.
- Ter ondersteuning van de paraatheid van de 36 brandweerposten is in 2019 “post 37” opgericht.
Implementatie Omgevingswet; - Symposium 19 september georganiseerd voor “Bouwstenen Omgevingswet” in samenwerking met gemeenten en externe partijen.
- De VRD participeert in de werkgroepen DSO(Digitale Stelsel Omgevingswet) en proces vergunningverlening binnen de Provinciale samenwerking.
Ontwikkelingen binnen de zorgketen; - Onderzoek starten informatiedeling ROAZ ten behoeve van crisisbeheersing voor acute zorg.
- In de cases Ruinerwold en ’t Ruige Veld bood de directeur publieke gezondheid ondersteuning als strategisch adviseur.
- In 2019 gebruik gemaakt van het patiënten spreidingsplan voor instemming continuïteitsplan Treant.
- Bijeenkomst voor zorginstellingen georganiseerd voor samenwerken verminderde zelfredzamen.
Landelijke Meldkamersamenwerking; - In 2019 is gewerkt aan de overdracht van de meldkamer naar de landelijke meldkamersamenwerking per 1 januari 2020.
- Personeel beheer gaat over naar de politie als werkgever.
Bouwen aan een vitale en flexibele organisatie; - Er is een “dynamisch incidentprofiel” ingericht. Onderdeel van het profiel is een algoritme die de kans op branden kan voorspellen.
- Om de organisatie te ondersteunen bij de gevolgen van beslissingen op het gebied van personele inzet en externe ontwikkelingen is het informatieproduct “Rolling Forecast” ontwikkeld.
- Voor ondersteuning van de postchef is de “postchef rapportage” ontwikkeld, hiermee krijgt deze inzicht in personeelsinzet, verloop, ontwikkeling en inzetten.
- In 2019 is het eerste concept opgeleverd van de “beschrijving organisatiewijze”, in 2020 wordt deze verder verrijkt samen met de medewerkers.
Overige ontwikkelingen; - De beleidsvisie 2020-2023 is gepresenteerd en ligt ter consultatie aangeboden aan de gemeenten.
- In juni 2019 is de VRD gevisiteerd. Het rapport is in oktober in het algemeen bestuur gepresenteerd.
- In 2019 is een start gemaakt met de verduurzaming van het wagenpark.
|